de liderlige gamle mænd og jeg (part three)

houllebecq

vi er nået til enden på min lille føljeton om misogyne, gamle gentlemen, og denne gang tænkte jeg at vi kunne snakke lidt om den nydeligt alkoholiserede, men også grimt eminente franske forfatter michel houllebecq (prøv lige at stave til det navn i en brandert)

houllebecqs karakterer har det med at ligne hinanden, hovedpersonerne i hans romaner er alle middelaldrende mænd med et kynisk, ja, snært nihilistisk syn på verdenen, og deres kroppe er i forfald, både hvad angår helbred og udseende. det samme kunne man tænke sig om houllebecq, ikk? tænder halvrådne, grå hud hænger slapt som gardiner.

ikke at det lader til at betyde noget, altså deres egen forfald, udover måske at det får dem til at handle endnu mere som om forfaldet ikke findes. som hovedpersonen i houllebecqs seneste roman, underkastelse, udtrykker det:

”mine fortsat sjældnere og mere tilfældige erektioner krævede faste, smidige og fejlfri kroppe”

samme hovedperson, francois, står på et tidspunkt og fører en samtale med en kollega fra det universitet han arbejder på. kollegaen, en lidt overvægtig kvinde på samme alder som ham selv, fortæller at hendes mand arbejder for den franske efterretningstjeneste. francois reagerer med et forbløffet ansigtsudtryk, ikke over at hendes mand arbejder for den franske efterretningstjeneste, men over at en grim  kvinde overhovedet kan have en mand

og jeg tænker man skal være lidt af et røvhul for overhovedet at udtænke de her dystopiske personligheder, og at jeg mistænker alle houllebecqs hovedpersoner for at være karikaturer af houllebecq selv

alligevel eller derfor har jeg svært ved at blive fornærmet over houllebecqs misogyni, når de mest ynkelige karakterer i hans romaner

altid er dem der spejler ham selv

gamle, liderlige mænd i et trist, masochistisk begær

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s