globus hystericus

fabeldyr-3

jeg læste dorte nors’ roman spejl skulder blink forleden, og det ramte mig at den minder om en anden bog jeg læste for ikke så længe siden – miranda julys the first bad man, ikke kun fordi hovedpersonernes har det til fælles at de lider af en mærkelig sygdom som måske mest er noget de forestiller sig

(men hvad betyder det at forestille sig noget, ja, netop)

jeg tror det mest siger noget om mig, hvad jeg godt kan lide

men de gør begge det her med at sproget fluktuerer mellem virkelighed og tanker, altså i karakterernes verden kan jeg ikke altid skelne mellem hvad der sker, og hvad der tænkes, og jeg ved måske ikke engang hvem der tænker det hvis det er noget der tænkes –

gir det mening?

jeg mener

i begge bøger følger vi en bestemt persons synsvinkel, og deres tanker ligesom væver ind og ud af beskrivelserne af den verden de lever i – til et punkt hvor jeg ikke længere ved hvad der er virkelighed, og hvad der er fantasi

det er en syret verden

pludselig

når metaforer vokser sig større og større og erobrer scenen, når noget starter som en tanke og ender som håndfast virkelighed, jeg er lidt forvirret når jeg læser det, jeg er måske endda kronisk forvirret, men det er lækkert, det er mærkeligt, og du bliver nødt til at læse det på en bestemt måde, du lærer at læse så åbent, du lærer at du aldrig ved hvor du er, du lærer at tage intet for givet –

og jeg tænker at

du

kommer til at blive et helt andet menneske af det

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s