de liderlige gamle mænd og jeg (part two)

Bukowski-by-origa

her i anden del af vores vulgære føljeton bevæger vi os frem i tiden, fra 30ernes paris til 50ernes los angeles, og mere helhjertet ud i fordærvet, derud hvor de såkaldte menneskelige drifter får lov at rumstere frit.

her møder jeg charles bukowski. på bunden, i mørket, i skjul for hverdagen, i skjul for det borgerlige arbejds- og familieliv, og i stedet på jagt efter en eller anden mening på bunden af en flaske eller mellem benene på kvinder.

med et ansigt som et koralrev skulle du ikke tro at bukowski var en succes blandt kvinderne, men det modsatte køn var alligevel en af hans yndlingsbeskæftigelser. dermed ikke sagt at han sådan holdt af dem, altså kvinderne, eller rar var han aldrig.

kærlighed er en hund fra helvede, lyder det i digtet af samme navn (men hvis kærlighed er det?)

i den selvbiografiske roman ‘al magt til ekstrabudene’ fra 1971 følger vi bukowskis alter ego henry chinaski i et trist, alkoholiseret liv, med en ligeså trist, alkoholiseret kone og et arbejde han afskyr.

og sproget er, jo. altså. hank chinaski taler cirka sådan her: hvad er der galt med røvhuller, skat? du har et røvhul, jeg har et røvhul. man går ned i supermarkedet og køber en bøf som har haft et røvhul.

og sådan er det langt hen ad vejen at læse bukowski

men der er også ting der er meget fine, sætningerne zigzagger lidt derudaf, og ordene flimrer, og jeg spekulerer på hvordan man skal forstå råheden og finheden ved siden af hinanden?

there’s a bluebird in my heart
that wants to get out
but i’m too tough for him

og så tjek det her klip & shit

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s