man må være økonomisk med sin hjerne (det forsømte forår på repeat)

scherfig 5

for de udvalgte inde i den grå stilrene bygning er livet anderledes end for folk på gaden.

mangfoldige er de materier som det dannede menneske må have kendskab til. nye fag og nye emner kommer stadig til, for at ens viden kan være tilstrækkelig omfattende og almen. der er f.eks. et sprog som oldnordisk et emne som dansk samtidslitteratur, som adskillige mennesker aldrig har beskæftiget sig med, men og som er absolut uundværlig for den almen dannede. og til oldnordisk hører der også en grammatik med særlige bøjninger og kasus og underlige endelser. den er ikke så sindrig som den latinske, men den skal også læres. der kan rummes meget i en hjerne når man går systematisk til værks.

og det går ikke an at glemme noget. man beholder ikke al den mad man har spist. men skolens åndelige føde må man gemme. der er endnu mange eksaminer  én eksamen at bestå, og man må huske og huske. man må være økonomisk med sin hjerne og ikke læse noget som ikke er krævet i det opgivne eksamenspensum specialepensum.

der er mange bøger man gerne ville læse, men det går ikke an. det ville fortrænge det stof som skal huskes. der er ikke råd til private interesser og til privat videbegærlighed. det ved axel nielsen jeg. han kan endnu holde sin plads som nummer et bare jeg består er jeg glad, men han jeg tør aldrig læse i en bog som ikke er en skolebog. han jeg tør aldrig læse i en avis. for sin min dannelses skyld må han jeg være uvidende om menneskers forhold og problemer og tanker.

oldnordisk dansk samtidslitteratur, – siger damen i landemærket i fakta. – vorherre bevares! er der da slet ingen ende på det? jeres hoveder må jo svulme op som græskar. hvordan skal der blive plads til almindelige fornuftige ting? –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s